Julkaistu Jätä kommentti

Pyykinpesukoneen helppo puhdistus sitruunahapolla

Pyykinpesukoneen helppo puhdistus sitruunahapolla

Pyykinpesukoneen puhdistus aika-ajoin on tärkeää. Esimerkiksi Martat suosittelevat puhdistamaan koneen vähintään kerran vuodessa. Suuren perheen pesukone saattaa tarvita puhdistusta jopa useammin.

Puhdistaminen on helppoa. Laita sitruunahappoa pyykinpesuainelokeroon 100g ja pyöritä kone 90 asteen pesuohjelmalla ilman esipesua. Sitruunahappo puhdistaa ja raikastaa konetta tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Voit valita esimerkiksi tämän sitruunahappopussin.

Pese kone tämän jälkeen vielä jauhemaisella pyykinpesuaineella 40-60 asteessa. Tässäkin kannattaa kiinnittää kuitenkin huomiota myös pesuaineeseen. Ylen mukaan Zeoliittipitoiset pesuaineet ovat suurin hajun aiheuttaja. Esimerkiksi Gaarnan jauhemainen pyykinpesuaine ei sisällä säilöntäaineita, zeoliittia, fosfaattia, eikä ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Ruokalusikallinen tätä pyykinpesujauhetta riittää.

Halutessasi voit viimeistellä koneen raikkauden lisäämällä huuhteluainelokeroon 2 ruokalusikallista Gaarnan etikkahuuhdetta. Etikka puhdistaa konetta ja auttaa neutralisoimaan hajuja.

Valitse esimerkiksi nämä tuotteet: Hajusteeton pyykinpesujauhe + Merituuli etikkahuuhde.

Muista puhdistaa myös pyykinpesukoneen muut osat säännöllisesti, kuten nukkasihti, pesuaineen annostelulokero, pesukoneen kumiosat ja lasiluukku pesukoneen ohjeiden mukaisesti.

Raikkaita pesuhetkiä!

Julkaistu Jätä kommentti

Palatuotteiden käyttö hiustenhoidossa, nappaa vinkit!

Olen ollut palatuotteiden käyttäjä jo useamman vuoden. Se, millaista palashampoota tai hoitoainetta itse käytän kulloinkin riippuu paljon sekä hiusteni kunnosta, että vallitsevasta vuodenajasta. Minä olen Sini ja henkilö Gaarnan tuoteinnovaatioiden takana.

Vuodenajat vaikuttavat rutiineihini.

Talvisin rakastan käyttää Kultakutri shampoota. Se saa hiukseni pysymään kuohkeina myös kun riisun paksun pipon päästäni. Syksyllä mieltäni ja hiuksiani hivelee Rusko shampoopala jonka huumaava patchulin tuoksu saa mieleni rentoutumaan. Myös tämä shampoo jättää hiukset ihanan kuohkeiksi. Hiukseni ovat tummanvaaleat, joten minulle sopii hyvin käyttää hiusten vaaleita sävyjä korostavaa Kultakutri shampoota talvisin ja hiusten tummia ja punaisia sävyjä vahvistavaa Rusko shampoota syksyisin.

Kesäisin ja keväisin suosin vaihtelevasti muita shampoita. Ruusu & Jasmiini shampoo kosteuttaa hiuksiani ja hoitaa päänahkaa lopputalvesta ja alkukeväästä. Tässä shampoossa rakastan sekä sen kaunista kukkaistuoksua, että jämäkkää tunnetta, jonka se jättää hiuksiini.

Merituuli shampoo on kokoperheen kestosuosikki ja se reissaa mukanamme läpi vuoden, sekä perheemme kesäisillä purjehdusreissuilla. Vierasvenesataman saunatiloissa tämä shampoo on super kätevä ja helppo kuljettaa mukana. Samalla shampoopalalla voi pestä hiusten lisäksi koko vartalon. Hiukset jäävät kuivuttuaan ilmaviksi.

Hoitoaineen tarve ja käyttö riippuu vahvasti hiusteni kunnosta. Hiukseni ovat normaalisti käsittelemättömät ja ne ovat olleet puoliselkään asti jo pitkään. Hiukseni ovat tällä hetkellä vahvat ja hyväkuntoiset, eikä shampoo pesua vaadita enää päivittäin. Hiukseni ovat muuttuneet paksummiksi ja vahvemmiksi vaihdettuani keinotekoiset pesuaineet täysin luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin.

Aina välillä mieli kaipaa kuitenkin jotain piristystä ja puolivuotta sitten ottamani vaaleat raidat muuttivat tarvettani hoitoaineelle. Hiukseni menivät huonompaan kuntoon ja niiden pesu hoitoaineineen vaati toimenpiteen jälkeen pitkään erityistä huomiota. Huomasin, että shampoon vaahdottaminen nousi entistä tärkeämpään rooliin jotta hiukset sai pesulla raikkaiksi. Lisäksi palahoitoaineen käytön tärkeys korostui.

Aloin tekemään säännöllisesti saunahoitoja, noin kolmen päivän välein, Aivan ihana hoitoainepalan avulla. Ennen saunaan menoa pesin syväpuhdistavalla Aktiivihiili & AloeVera shampoolla ja siirryin hoitoaineen kanssa saunanlauteille. Saunan lämmössä hieroin hoitoainetta hiuksiin kutri kerrallaan. Kun hoitoainetta oli tasaisesti koko hiuksissa, harjasin hiukset suoriksi hellästi, ei repivällä, kumiharjalla. Annoin hoitoaineen vaikuttaa saunan ajan ja pesin sen pois. Näin sain hiukseni jälleen kuntoon hoitoaineen rakennetta korjaavan ominaisuuden ansiosta.

Normaalisti käytän palahoitoinetta keskimäärin kerran viikossa. Yleensä tehohoitona saunassa mutta myös ihan perus suihkussa käydessäni. Shampoopesun suoritan nykyisin noin joka toinen päivä ja vesipesun joka toinen päivä. Shampoopesun jälkeen suihkutan hiuksiini aina etikkapohjaisen hoitosuihkeen. Tämä saa hiukseni kuivumaan nopeammin. Hoitosuihke tekee hiuksista myös helpommin kammattavat, kiiltävämmät ja vähemmän sähköiset. Kesäisin käytän raikastavaa Sitruuna hoitosuihketta ja talvisin kosteuttavaa Ruusu hoitosuihketta.

Etikkapohjainen hoitosuihke sai muuten alkunsa kun kyllästyin lutraamaan etikkahuuhteen kanssa suihkussa 🙂 Hiuspohjan oikea ph-tasapaino tukee hiusten hyvinvointia ja tämä lienee yksi salaisuus myös kauniisiin ja    hyväkuntoisiin hiuksiini.

Kaikenkaikkiaan hiukseni eivät koskaan ole voineet niin hyvin kuin ne nyt voivat. Muutos parempaan tapahtui selkeästi kun lopetin keinotekoisten pesutuotteiden käytön ja annoin hiusteni ja hiuspohjani parantua luonnolliseen tilaansa.

Millaisia hiustenhoitorutiineja sinulla on?

Julkaistu Jätä kommentti

Unelmista totta – Villa Vatajan tassut

Kuva: Villavataja.fi

Gaarnan saippuapajalla ollaan päästy viimeaikoina toteuttamaan unelmia.

Villa Vatajan Johanna on ollut palasaippuoiden ystävä jo pitkään. Niitä on tarttunut hänelle mukaan erilaisia myös matkoilta. Muutama vuosi takaperin Johannalle syntyikin uniikki idea, jota hän sittemmin päätti lähteä edistämään kanssamme.

”Vuoden 2019 kevään ja kesän aikana syntyi ajatus omasta saippuasta. Ja koska meillä on aina ollut koiria, syntyi ajatus että saippua sopisi myös koiralle” Johanna kertoo.

Yhteistyössä toteutetuilla saippuoilla on hellyyttävä muoto. Suloiset tassusaippuat ovat juuri sopivan kokoisia ja helppokäyttöisiä.

Tärkeitä kriteereitä niin saippuoille kuin Villa Vatajan ja Gaarnan yhteistyöllekin, olivat luonnonmukaisuus, ekologisuus ja uusiutuvien raaka-aineiden käyttö.

Kuva: Villavataja.fi

Saippuaperhe on edelleen kasvussa ja mukaan on tulossa myös erilaisia shampoita ja hoitoaineita. Tässä muutamia making of kuvia yhteisen matkan varrelta:

Villa Vatajan hoitolapalvelut keskittyvät hemmotteleviin ja rentouttaviin hoitoihin Sastamalassa ja Tampereella. Yrittäjänä toimii kosmetologi Johanna Kastikainen. Voit tutustua Villa Vatajan tarjontaan ja tassuihin täältä >>

Julkaistu Jätä kommentti

Shampoopaloissa on eroja

Shampoopalat ovat Zero Waste maailman uusi tulokas, mutta niissäkin on eroja. Yhteistä niissä on muunmuassa muovittomuus, mutta sisällössä eroja voi olla paljonkin. Yksi iso ero ovat esimerkiksi käytetyt tensidit. Tensidit ovat pesuaineen puhdistava ainesosa. Osassa shampoopaloista, kuten saippuapohjaisissa, ne ovat luonnollisia, kun taas toisissa synteettisiä, eli keinotekoisia.

Koska palatuotteet hiusten hoidossa ovat vielä uusi asia, mahtuu markkinoille yleistyksiä, jotka voivat pitää yhden valmistajan kohdalla paikkaansa, mutta eivät kaikkien.

Keräsimme näistä muutamia useimmin vastaan tulleita väitteitä ja vastasimme niihin.

Väite: Shampoopalat voidaan jakaa tensidipohjaisiin, saippuapohjaisiin ja shampoopohjaisiin

  • Ei voida. Tässä muutamia syitä miksi ei.
  • Tensidipohjainen vs. saippuapohjainen -> myös saippua on tensidi joten tällaista jaottelua ei voida tehdä. Koska on olemassa useita erilaisia tensidejä, voisi väitteen alkuosa kuuluakin näin: -> on olemassa synteettisiä tensidejä sisältäviä shampoopaloja ja luonnollisia tensidejä sisältäviä shampoopaloja. Gaarnan shampoopalat sisältävät vain luonnollisia tensidejä.
  • Saippuapohjainen vs. shampoopohjainen -> Saippuapohjaisuus tarkoittaa saippuatensidipohjaista shampoota ja shampoopohjainen tarkoittaa shampoopalaa jossa tensidit on saatu jostain muusta.

Ps. Tiesitkö, että saippua ja sulfaatit kuuluvat samaan tensidien ryhmään? Molemmat ovat puhdistusteholtaan yhtä tehokkaita. Erona näissä on se, että saippuan tensidit ovat luonnonmukaisia ja sulfaattien synteettisiä, eli keinotekoisia.

Väite: Shampoopalat lähmäävät

  • Kaikki shampoopalat eivät lähmää. Usein hiukset vaativat kuitenkin totutteluajan kun siirrytään synteettisistä tuotteista luonnonmukaisiin hiustuotteisiin.
  • Hiusten lähmääntyminen voi joidenkin palojen ja hiustyyppien kohdalla kuitenkin pitää paikkaansa. Shampoopaloissa on eroja valmistajien mukaan. Eri valmistajat käyttävät eri raaka-aineita, valmistusmenetelmiä ja reseptejä, jolloin myös käyttökokemus eroaa. Shampoopaloja ei siis voi laittaa samaan laariin, samalla tavalla kuin shampoopullojenkin sisältö on kaikissa tuotteissa eri. Kokeilemalla löytyy varmasti kaikille se toimiva tuote. Mikäli haluat aloittaa shampoopalojen käytön, voit lukea vinkit artikkelista Käytätkö palashampoota oikein >>
  • Pääsääntöisesti palatuotteilla hiuksista tulee yhtä puhtaat kuin teollisillakin tuotteilla. Hiusten palautuminen luonnolliseen tilaan saattaa tuoda tullessaan jopa positiivisia kokemuksia, kuten monelle on käynyt.

Väite: Kaikki shampoopalat ovat yhtä ekologisia

  • Eri valmistajien shampoopalat sisältävät erilaisia ainesosia, joiden ekologisuus voi vaihdella. Yksi selkeä ero ovat esimerkiksi luonnollisten ja synteettisten tensidien käyttö.
  • Pääsääntöisesti uusituvista luonnonvaroista, kuten kasviöjyistä valmistettu ja ilman muovia pakattu, kotimainen, shampoopala on kuitenkin aina ekologisempi vaihtoehto kuin teollinen muovipulloon pakattu shampoo.

Väite: Saippuapohjaiset shampoopalat sisältävät vähemmän hoitavia öljyjä kuin esimerkiksi käsisaippuat

  • Näin saattaa joidenkin valmistajien kohdalla olla. Tällöin tuloksia on pyritty hakemaan saippuoitumisprosessia muokkaamalla ja lopputuotteen öljyjen määrää vähentämällä.
  • Tämä väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa esimerkiksi Gaarnan shampoopalojen kohdalla. Ne sisältävät hoitavia kasviöljyjä, kuten käsien ja vartalonpesuun tarkoitetut saippuatkin. Gaarnan shampoopaloissa teho on saatu aikaan erityisillä raaka-aine yhdistelmillä ja resepteillä, joissa hoitavien öljyjen teho on pystytty säilyttämään puhdistustehosta tinkimättä.
Julkaistu Jätä kommentti

Mitä ovat pyykinpesuaineen tensidit?

Ekologisuus on pyykinpesussa tärkeää. Mutta on tietysti tärkeää, että pyykki on pesun jälkeen myös puhdasta.
Tensideillä on tärkeä rooli pesu- ja puhdistusaineissa. Ne pystyvät poistamaan tehokkaasti likaa tekstiileistä. Mutta mistä itse asiassa puhutaan, kun puhutaan tensideistä? Kokosimme yleisimmät tensideihin liittyvät kysymykset ja vastasimme niihin.

Mitä ovat tensidit?

Yksinkertaistettuna: tensidi on pesuaineen pesevä ainesosa.

Tensidi on pinta-aktiivinen aine. Veden pintajännityksen pienentäminen tehostaa pesuaineen kykyä poistaa likaa. Tensidejä käytetäänkin laajalti parhaiten toimivissa pyykinpesu-, astianpesu- ja yleispuhdistusaineissa.

Ovatko kaikki tensidit samanlaisia?

Eivät ole. Tensidit voidaan jaotella neljään eri lajiin; ionittomiin, anionisiin, kationisiin ja amfoteerisiin. Näillä kaikilla on eri ominaisuudet ja ne vaikuttavat myös pyykinpesussa eri tavoin.

Sekä saippua, että erinomaisesta pesutehostaan tunnetut sulfaatit kuuluvat samaan, hyvin likaa irrottavaan anionisten tensidien ryhmään. Mikäli siis haluaa välttää sulfaatteja mutta haluaa niiden pesutehon, voi käyttää ympäristöystävällistä saippuatensidejä sisältävää pyykinpesuainetta. Tällaisia ovat esimerkiksi kaikki Gaarnan pyykinpesujauheet.

Ovatko tensidit luonnollisia?

Tensidejä on olemassa sekä luonnollisia, että synteettisiä. Saippua on yksi vanhimmista luonnollisista tensideistä, jonka pesuaineteollisuus on korvannut lähes täysin synteettisillä tensideillä.

Ennen synteettisiä tensidejä pesuaktiivisena aineena käytettiin saippuaa, jota valmistetaan kasvi- tai eläinrasvoista lipeän avulla. Kotimainen Gaarna valmistaa pyykinpesuaineen tensidit luonnollisesta ja vegaanisesta pyykkisaippuasta. Tämä mahdollistaa sen, että ekologiseen pyykinpesuaineeseen on saatu synteettisen pesuaineen teho.

Ovatko tensidit ekologisia?

Kaikki Suomessa pesuaineissa käytettävät tensidit ovat biohajoavia. Tämä EY:n pesuaineasetuksen vaatimus (648/2004) on ollut voimassa lokakuusta 2005 alkaen.

Mitä jos pyykinpesuaineesta puuttuu tensidit?

Tensidit ovat pesuaineen pesevä ainesosa, joka irrottaa tekstiileistä myös liukenemattoman lian, kuten hiukkaslian ja rasvatahrat. Ilman tensidejä ekologinen pyykinpesuaine saattaa purra vain liukenevaan likaan, jolloin pesuteho jää vajaaksi.

Tensidien toiminta perustuu niiden molekyylirakenteeseen. Niissä on rasvahakuinen häntä ja vesihakuinen pää. Tensidimolekyylin rasvahakuinen häntä hakeutuu rasvalikaan päin ja vesihakuinen pää hakeutuu veteen päin. Kun tensidimolekyylit ovat peittäneet rasvalian, likahiukkanen irtoaa pesuveteen, koska tensidin vesihakuiset päät hakeutuvat nimensä mukaisesti veteen.

Riittävätkö pelkät tensidit pyykin puhtaaksi saamiseen?

Eivät välttämättä. Esimerkiksi saippuapesu ei riitä puhdistamaan tekstiilejä jos veden laatu on liian kova. Liian kova vesi yhdessä saippuan kanssa muodostaa kalkkisaippuaa joka ei pese, vaan saostuu. Tällöin tensidit tarvitsevat rinnalleen vettä pehmentäviä ainesosia.

Vettä voidaan pehmentää luonnollisesti esimerkiksi erilasten suolojen avulla. Luonnollisia saippua- tensidien puhdistuskykyä tehostavia aineita ovat ovat muunmuassa pesusooda, ruokasooda ja merisuola.

* * *

Suomessa on mahdollista ostaa monenlaisia ekopesuaineita. Ekologisia pyykinpesuaineita ostaessa kannattaa kuitenkin katsoa, että pesuaine sisältää myös pesevää ainetta, kuten tensidejä. Näin pyykinpesusi on jatkossakin paitsi ekologista myös tehokasta.

Julkaistu Jätä kommentti

Näin pyykinpesu onnistuu ekologisesti

Näin peset pyykit ekologisesti

Onko ekologinen pyykinpesu sinulle vielä uusi juttu? Tai oletko ehkä juuri muuttanut omillesi ja pyykkiröykkiöt ovat tulleet osaksi arkea. Tässä pieni ohjesivunen ekologisten pyykkipäivien tueksi.

Lajittele pyykit koneeseen. Täysien koneellisten peseminen on plussaa.

Tummat ja vaaleat kannattaa pestä erillään, samoin eri lämpötiloissa pestävät vaatteet. Joskus kone kannattaa pestä ennen tummien pyykkien pyörittämistä, jos aikaisempi koneellinen on ollut vaaleaa pyykkiä. Näin tummiin vaatteisiin ei tule vaaleaa nukkaa, joka saa vaatteen näyttämään nuhjuiselta.

Annostele ekologinen pyykinpesujauhe koneeseen ohjeen mukaan.

Liiallinen pesuaineen käyttö on turhaa ja toisaalta, jos pesuainetta laitetaan liian vähän, voivat vaatteet jäädä tunkkaisiksi.

Suurin osa Gaarnan pyykinpesujauheista sopii sekä kirjo-, että valkopyykille. Zero Waste pyykinpesujauhetta suositellaan kirjopyykille. 

Korvaa huuhteluaine ekologisella etikkahuuhteella. Etikkahuuhde poistaa pyykeistä pesuainejäämät, vähentää sähköisyyttä ja tekee pyykeistä ihanan pehmeät ja raikkaat. 

Erityisesti pyyhe- ja lakanapyykissä eron huomaa selvimmin. Tuoksutetut etikkahuuhteet jättävät pyykkeihiin puhtaan tuoksun. Kokeile esimerkiksi Gaarnan Kukkaniitty-, tai Merituuli etikkahuuhteita. Etikkahuuhde puhdistaa myös konetta.

Valitse pyykeille sopiva pesuohjelma ja nauti lopuksi puhtaammasta puhtaudesta. 

Mikäli käytät eko-ohjelmaa, muista pyörittää välillä koneellisia myös lämpimällä vedellä. Eko-ohjelma saattaa jättää koneeseen pesuainejäämiä ja kuluttaa vaatteita lisätyllä mekaanisella hankauksella. Joskus tekstiili vaatii juuri oikean lämpötilan puhdistuakseen kunnolla.

Gaarnan ekologiset pyykinpesujuheet sopivat käytettäväksi kaikissa lämpötiloissa, pestävän tekstiilin ohjeen mukaisesti.

Iloa pyykkipäiviin!