Julkaistu Jätä kommentti

Vinkit ekologiseen pyykinpesuun

Pelkästään eko-ohjelman pyörittäminen ei tee pyykinpesusta vielä ekologista.

Pyykinpesukoneiden eko-ohjelmat säästävät kyllä energiaa, mutta lisääntynyt mekaaninen hankaus voi kuluttaa vaatteita. Kylmässä vedessä pyykkäys voi myös kerryttää likaa koneeseen, ja lisätä näin töitä pesukoneen korjaajille. Eko-ohjelmilla pestäessä kone tulisikin puhdistaa tasaisin väliajoin.

Pikaohjelma voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos pyykki on vain vähän likaista. Toisaalta esimerkiksi teknisten urheiluvaatteiden jatkuva pikapesu voi kerryttää ihorasvaa tekstiiliin syöden teknisiä ominaisuuksia, kun paita ei enää siirräkään hikeä iholta kuten ennen.

Puhtaasti energiankulutuksen näkökulmasta eko-ohjelmat ovat parempia kuin lämpimällä vedellä pesu, sillä pidempikin eko-ohjelma kuluttaa pääsääntöisesti vähemmän energiaa kuin veden lämmitys. Jos asiaa tarkastelee puhtaasti pesukoneen käyttöiän kannalta, tulisi pesussa kuitenkin suosia riittäviä lämpötiloja, joissa pesuaine liukenee ja lika liikkuu eikä kerry koneeseen. Myös vaatteen käyttöiän kannalta pesu vaatteen pesuohjeen mukaisessa lämpötilassa, ekopesun mekaanisen hankauksen sijasta, voi pidentää vaatteen käyttöikää.

Vajaiden koneellisten välttäminen ja oikean pesuohjelman valinta on tärkeää. Omaan talouteen sopivankokoinen ja energiatehokas pesukone auttaa ekologisen arjen pyörittämistä.

On myös tärkeää kiinnittää huomiota käytettäviin pesuaineisiin, ne kun kulkeutuvat pesun jälkeen maastoon ja pohjavesiin. Pesuaine tulisi annostella aina ohjeen mukaan. Liiallinen pesuaineen käyttö voi lisätä huuhtelun tarvetta, kun taas liian vähäinen pesuainemäärä ei puhdista pyykkiä.

Energian kulutuksen kannalta pyykin linkoaminen mahdollisimman kuivaksi auttaa pyykkejä kuivumaan nopeammin, jos kuivaukseen käytetään kuivuria.

Pesukoneen käyttöikään vaikuttaa myös se, miten hyvin konetta puhdistetaan muuten. Lokerot, nukkasihti ja kumikaulus tulee pitää puhtaana ja huolehtia koneen riittävästä tuuletuksesta jättämällä luukku auki pesun jälkeen.

Pienetkin ekoteot ovat kuitenkin tärkeitä. On parempi tehdä edes jotain, kuin olla tekemättä mitään. Jokainen arki on erilainen ja ekotekoja voi tehdä monella tapaa. Kannattaa siis valita omaan arkeen sopivat ratkaisut, jotka eivät tunnu liian raskailta. Pienikin teko on tärkeä.

Jos et tiedä, mistä aloittaa – listasimme kolme helpointa tapaa:

 1. Pese täysiä koneellisia
 2. Valitse alhaisin lämpötila, jossa pyykki puhdistuu
 3. Käytä ekopesuaineita

 

 

Julkaistu Jätä kommentti

Tiesitkö nämä 3 asiaa ekopesuaineista?

Ympäristötietoisuuden lisääntyessä ekopesuaineista on tullut trendikkäitä ja niitä löytyykin yhä useammasta kodista. Mutta kuten monessa uudessa asiassa, myös ekopesuaineista liikkuu virheellisiä käsityksiä. Listasimme alle 3 yleisintä väittämää joita kuulemme ekopesuaineista.

1. Saippua ei toimi rasvapohjaisuutensa vuoksi pyykinpesuun.

Tämä ei pidä paikkaansa.

Saippua on yksi vanhimmista luonnollisista tensideistä. Tensidejä käytetäänkin pyykinpesuaineissa laajalti niiden erinomaisen puhdistustehon vuoksi.

Gaarna valmistaa uusiutuvista rasvoista pyykkisaippuaa, joka ei valmiina sisällä itse asiassa lainkaan rasvaa, vaan on päinvastoin voimakas rasvan ja lian irrottaja.

2. Ekopesuaineiden käyttö on kallista.

On olemassa myös kalliita vaihtoehtoja.

Gaarna pyykinpesuainetta käytettäessä yhden koneellisen hinnaksi tulee kuitenkin vain noin 15,8 senttiä kun annostellaan 1rkl / 5kg koneellinen. Yhden kilon pyykinpesuainepakkaus riittää jopa 75 pesukertaan, mikä tarkoittaa yli kahden kuukauden pyykkejä, jos pyörität yhden koneellisen päivittäin.

3. Ei-teollinen pesuaine ei ole tehokasta.

Ekopesuaineissa on eroja aivan kuten teollisissakin pesuaineissa, joten pesutehoissa löytyy eroja.

Gaarna pyykinpesuaineiden teho perustuu luonnollisiin tensideihin ja luonnollisiin tehosteaineisiin. Pyykeistä tulee puhtaat ja raikkaat ilman ympäristön kuormitusta. Pesutehonsa lisäksi Gaarna pyykinpesuaineet keräävät kiitosta riittoisuudestaan.

Luonnolisena tensidinä toimii biohajoava pyykkisaippua ja pesutehoa tehostavat ruokasooda, pesusooda ja ruokasuola. Voit lukea näiden aineiden pyykinpesuun vaikuttavista ominaisuuksista tarkemmin edellisestä artikkelistamme.

 

 

Julkaistu Jätä kommentti

Mihin perustuu luonnollisen pyykinpesuaineen teho?

Gaarna luonnollinen pyykinpesuaine

Gaarna pyykinpesuaineiden teho perustuu luonnollisiin tensideihin ja luonnollisiin tehosteaineisiin.

Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka irrottavat ja pilkkovat kuiduista tehokkaasti likaa ja estävät lian tarttumisen takaisin puhdistettavalle pinnalle. Näiden ominaisuuksien vuoksi tensidejä käytetään laajalti pesuaineissa.

Saippua on yksi vanhimmista luonnollisista tensideistä. Pyykinpesuaineissa teolliset tensidit ovat kuitenkin syrjäyttäneet saippuan lähes kokonaan. Ympäristövaikutusten merkityksen lisäännyttyä tensidejä on alettu jälleen valmistamaan myös uusiutuvista luonnonvaroista, kuten kasvi- ja eläinrasvoista.

Gaarna valmistaa pesuaineissa käyttämänsä tensidit, eli pyykkisaippuan, itse. Valmistuksessa ei käytetä eläinperäisiä raaka-aineita. Kasviöljyistä kemiallisen saippuoitumisreaktion avulla valmistettu pyykkisaippua ei sisällä enää rasvoja, vaan on päinvastoin voimakas rasvan ja lian irrottaja.

Pyykkisaippuan ansiosta pyykinpesujauhe on myös emäksistä (PH 10-11), mikä on ihanteellinen taso muunmuassa rasvan irroittamiseen kuidusta.

Luonnolisina tehosteaineina Gaarna pyykinpesuaineissa käytetään;

 • Ruokasoodaa, joka korostaa värillisten vaatteiden värejä ja tekee valkoisista pyykeistä valkoisempia. Ruokasooda on luonnollinen hajunpoistoaine ja puhdistusaine. Se myös pehmentää vettä, mikä auttaa likaa irtoamaan pyykeistä. Ruokasooda auttaa myös pitämään pesukoneen puhtaana.
 • Pesusooda kuulostaa hyvin samalta kuin ruokasooda. Näiden kahden aineen kemialliset koostumukset eroavat kuitenkin toisistaan, mikä tarkoittaa, että ne vaikuttavat pyykinpesussa eritavoin. Pesusoodan koostumus toimii erityisesti pinttyneeseen likaan. Se sitoutuu mineraaleihin, jotka tekevät vedestä kovaa, mahdollistaen pyykkisaippuan tensidien pääsyn syvemmälle kuituihin.
 • Merisuola irrottaa tahrat pyykistä tehokkaasti. Se auttaa myös värien säilymisessä ja voi auttaa jopa palauttamaan vanhentuneen kankaan värit. Suola ehkäisee myös vaatteiden kellastumista ja pehmentää veden tehden lian irtoamisesta tehokkaampaa.
Julkaistu Jätä kommentti

Gaarnan ja Lumipyryn yhteistyöstä syntyi villanpesuaine

Gaarnan ja Lumipyryn yhteistyöstä syntyi villanpesuaine

Gaarnan perustaja, Sini Kervinen, kertoo yhteistyön syntytarinan:

Gaarnan ja Lumipyryn yhteistyöstä syntyi villanpesuaine
Lumipyryn omistaja Minna poseeraa oman tuotantonsa upeassa merinovillaisessa neuletunikassa. Kuva / Photo: Pasada Ky – Heidi Örling & Petri Örling

“Tapasimme Lumipyryn omistajayrittäjän, Minna Uimosen, kanssa noin vuosi sitten torilla. Olimme molemmat myymässä tuotteitamme. Minna kokeneena konkarina ja minä tuoreena torimyyjänä. Paikkamme olivat vierekkäin. Minna laittoin paikan pystyyn hujauksessa, kun minä puolestaan järjestelin paikkoja vielä pitkin päivää paremmiksi.”

Gaarnan ja Lumipyryn yhteistyöstä syntyi villanpesuaine
Lumipyryn uutta mallistoa 2020. Kuva / Photo: Pasada Ky – Heidi Örling & Petri Örling

“Toripäivä oli hiljainen, joten meillä oli aikaa jutella niitä näitä. Energisellä Minnalla oli paljon vinkkejä torikäytäntöihin, joista olin hyvin kiitollinen. Ehdin tutustua Lumipyryn ihaniin merinovillaisiin tuotteisiin ja kuulla toiminnasta. Päädyin myös ostamaan kolmet merinovillaiset housut tulevia purjehdusreissuja silmällä pitäen. Yhdet itselle, yhdet miehelle ja yhdet pojalle.”

“Minna ihasteli shampoopaloja ja monitoimisia ekopesuaineitamme ja päätyikin hankkimaan niitä perheelleen. Hän myös kyseli paljon raaka-aineista ja tuotannoista. Oli kiva kertoa toiminnasta ja sen arvoista oikein juurtajaksaen.”

Gaarnan ja Lumipyryn yhteistyöstä syntyi villanpesuaine
Lumipyryn uutta mallistoa 2020. Kuva / Photo: Pasada Ky – Heidi Örling & Petri Örling

“Kun päivä alkoi olla päätöksessä, Minna huikkasi, että he tarvitsisivat  villanpesuainetta. Sitä olisi hyvä myydä merinovillatuotteiden yhteydessä. Voisimmeko me mahdollisesti valmistaa sellaista heille? Vastasin empimättä, että -“Tottakai!”, ja siitä alkoi yhteistyömme villanpesuaineen saralla.”

“Ensimmäinen satsi Lumipyryn villanpesuainetta olikin valmiina jo reilun kuukauden kuluttua. Villanpesuaineeksi valmistimme Lumipyrylle puhdasta oliiviöljysaippuaa, jonka sisältämän rasvan ansiosta valkuaispitoiset kuidut, kuten villa ja silkki säilyttävät kimmoisuutensa. Se on myös täysin luonnollinen vaihtoehto, jonka käytöstä ympäristö ei rasitu.”

Jos sinulle heräsi tätä lukiessa mieleen ajatus tai idea, jota haluaisit lähteä kanssamme toteuttamaan, niin ota rohkeasti yhteyttä. Voit laittaa viestiä esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen; info@gaarna.fi, tai vaihtoehtoisesti lähettää viestin Gaarnan Facebook tilin tai Gaarnan Instagram tilin viestien kautta. On aina Ihanaa päästä innovoimaan jotain erityistä ja uutta tarkoitusta palvelevaa konseptia.

Lumipyry on pieni kotimainen yritys, joka valmistaa merinovillaisia asuja. Heidän arvojaan ovat kotimaisuus, ekologisuus ja kestävyys. Kaikki kankaat kudotaan itse ja tuotteet ommellaan kutomossa Orimattilan Luhtikylässä zero waste -periaatteella.

Gaarnan ja Lumipyryn yhteistyöstä syntyi villanpesuaine
Gaarnan ja Lumipyryn yhteistyöstä syntyi villanpesuaine.

Lumipyry VILLANPESUAINE 70g

Lumipyry villanpesuaine pesee villan hellästi.

Käyttöohje: Hiero villanpesuainetta kostutettuna likaan, anna vaikuttaa ja huuhtele pois tai raasta 1 rkl pesukoneeseen ja pese villanpesuohjeen mukaisesti.

Tuotetta saa tilattua Lumipyryn verkkokaupasta.

Valmistusaineet: Oliiviöljy (Sodium Olivate), Vesi (Aqua)

Julkaistu Jätä kommentti

Gaarna Ekoyrittäjät RY:n hallitukseen

Suomen Ekoyrittäjät

Ekoyrittäjien toiminta ja tavoitteet ovat linjassa Gaarnan arvojen ja ekoeettisten periaatteiden kanssa. Suomen Ekoyrittäjien hallituksen jäsenenä Gaarna on sitoutunut toiminnassaan yhdistyksen periaatteisiin (periaatteet on kirjattu alle Suomen Ekoyrittäjien sivuilta 13.9.2020). Gaarnan perustaja, Sini Kervinen, toimii yhdistyksen varaapuheenjohtajana.

 • Tarpeellisuus – Tuote tai palvelu ei luo kysyntää keinotekoisesti, vaan vastaa olemassa olevaan tarpeeseen pyrkien jopa vähentämään kokonaiskulutusta. Parhaimmillaan se korvaa vahingollisen tuotteen tai palvelun.
 • Tuotanto – Tuotannossa ei käytetä uhanalaisista eläin- tai kasvilajeista peräisin olevia raaka-aineita. Tuotannossa ei käytetä eläinkokeita ja vältetään saastuttamista ja uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä.
 • Energia – Tuotteen valmistus ja käyttäminen sekä havittäminen käyttää mahdollisimman vähän energiaa. Energia tuotetaan tavalla, joka tukee kestävää kehitystä.
 • Kuljetus – Kuljetuksissa pyritään välttämään energian tuhlausta. Tuotanto tapahtuu mahdollisimman lähellä kuluttajaa, ja tuote kuljetetaan mahdollisimman vähän saastuttavalla tavalla.
 • Materiaalit – Tuotteessa käytetään ympäristölle vähiten haitallisia aineita ja tuotantomenetelmiä sekä suositaan uusiutuvia materiaaleja.
 • Pakkaus – Tuotteet eivät aiheuta tarpeettomia jätteitä esim. liiallisen pakkaamisen tai pakkauksen lyhyen käyttöiän takia.
 • Käyttäjäläheisyys – Tuotteen mittasuhteet ovat inhimilliset; pieni on kaunista. Tuote on korjattavissa ja korjaukset voi tehdä itse. Tuote on käyttäjälle turvallinen
 • Kierrätys – Käyttöikänsä jälkeen tuotteen materiaali voidaan kierrättää uudelleenkäyttöön tai hävittää haitattomasti. Itse tuotteeseen käytetään kierrätettyä materiaalia.
 • Käyttöikä – Tuote on kestävä, eikä riipu muodin vaihteluista. Ei turhia kertakäyttötuotteita.
 • Sosiaalisen vastuun kriteerit:
  – Kaikkien yrityksen työntekijöiden kuuleminen yrityksen päätöksenteossa ja tavoitteiden määrittelemisessä.- Työntekijöiden oikeudenmukainen kohtelu ja hyvinvoinnista huolehtiminen.
  – Mahdollisuuksien luominen vähemmistöille.
  – Inhimillisten arvojen kuten luovuus, tuottavuus, itsekunnioitus, vastuullisuus ja tasa- arvo, vaaliminen.
  – Kestävän kehityksen edistäminen yhteiskunnassa, mahdollisuuksien mukaan niin omassa toimintaympäristössä kuin kansainvälisestikin. Esim. oikeudenmukainen kaupankäynti kehitysmaiden kanssa.
  – Totuudenmukainen tiedottaminen sidosryhmille ja julkisuuteen.
  – Yritys arvostaa säästäväisyyttä toiminnassaan.

Suomen ekoyrittäjät RY:n tarkoituksena on edistää ympäristövastuullista pientä ja keskisuurta yritystoimintaa. Yhdistyksen jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan toiminnassaan vastuullisen yritystoiminnan ekoeettisiä periaatteita. Voit lukea Suomen Ekoyrittäjistä lisää tästä >>