Julkaistu Jätä kommentti

Palatuotteiden käyttö hiustenhoidossa, nappaa vinkit!

Olen ollut palatuotteiden käyttäjä jo useamman vuoden. Se, millaista palashampoota tai hoitoainetta itse käytän kulloinkin riippuu paljon sekä hiusteni kunnosta, että vallitsevasta vuodenajasta. Minä olen Sini ja henkilö Gaarnan tuoteinnovaatioiden takana.

Vuodenajat vaikuttavat rutiineihini.

Talvisin rakastan käyttää Kultakutri shampoota. Se saa hiukseni pysymään kuohkeina myös kun riisun paksun pipon päästäni. Syksyllä mieltäni ja hiuksiani hivelee Rusko shampoopala jonka huumaava patchulin tuoksu saa mieleni rentoutumaan. Myös tämä shampoo jättää hiukset ihanan kuohkeiksi. Hiukseni ovat tummanvaaleat, joten minulle sopii hyvin käyttää hiusten vaaleita sävyjä korostavaa Kultakutri shampoota talvisin ja hiusten tummia ja punaisia sävyjä vahvistavaa Rusko shampoota syksyisin.

Kesäisin ja keväisin suosin vaihtelevasti muita shampoita. Ruusu & Jasmiini shampoo kosteuttaa hiuksiani ja hoitaa päänahkaa lopputalvesta ja alkukeväästä. Tässä shampoossa rakastan sekä sen kaunista kukkaistuoksua, että jämäkkää tunnetta, jonka se jättää hiuksiini.

Merituuli shampoo on kokoperheen kestosuosikki ja se reissaa mukanamme läpi vuoden, sekä perheemme kesäisillä purjehdusreissuilla. Vierasvenesataman saunatiloissa tämä shampoo on super kätevä ja helppo kuljettaa mukana. Samalla shampoopalalla voi pestä hiusten lisäksi koko vartalon. Hiukset jäävät kuivuttuaan ilmaviksi.

Hoitoaineen tarve ja käyttö riippuu vahvasti hiusteni kunnosta. Hiukseni ovat normaalisti käsittelemättömät ja ne ovat olleet puoliselkään asti jo pitkään. Hiukseni ovat tällä hetkellä vahvat ja hyväkuntoiset, eikä shampoo pesua vaadita enää päivittäin. Hiukseni ovat muuttuneet paksummiksi ja vahvemmiksi vaihdettuani keinotekoiset pesuaineet täysin luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin.

Aina välillä mieli kaipaa kuitenkin jotain piristystä ja puolivuotta sitten ottamani vaaleat raidat muuttivat tarvettani hoitoaineelle. Hiukseni menivät huonompaan kuntoon ja niiden pesu hoitoaineineen vaati toimenpiteen jälkeen pitkään erityistä huomiota. Huomasin, että shampoon vaahdottaminen nousi entistä tärkeämpään rooliin jotta hiukset sai pesulla raikkaiksi. Lisäksi palahoitoaineen käytön tärkeys korostui.

Aloin tekemään säännöllisesti saunahoitoja, noin kolmen päivän välein, Aivan ihana hoitoainepalan avulla. Ennen saunaan menoa pesin syväpuhdistavalla Aktiivihiili & AloeVera shampoolla ja siirryin hoitoaineen kanssa saunanlauteille. Saunan lämmössä hieroin hoitoainetta hiuksiin kutri kerrallaan. Kun hoitoainetta oli tasaisesti koko hiuksissa, harjasin hiukset suoriksi hellästi, ei repivällä, kumiharjalla. Annoin hoitoaineen vaikuttaa saunan ajan ja pesin sen pois. Näin sain hiukseni jälleen kuntoon hoitoaineen rakennetta korjaavan ominaisuuden ansiosta.

Normaalisti käytän palahoitoinetta keskimäärin kerran viikossa. Yleensä tehohoitona saunassa mutta myös ihan perus suihkussa käydessäni. Shampoopesun suoritan nykyisin noin joka toinen päivä ja vesipesun joka toinen päivä. Shampoopesun jälkeen suihkutan hiuksiini aina etikkapohjaisen hoitosuihkeen. Tämä saa hiukseni kuivumaan nopeammin. Hoitosuihke tekee hiuksista myös helpommin kammattavat, kiiltävämmät ja vähemmän sähköiset. Kesäisin käytän raikastavaa Sitruuna hoitosuihketta ja talvisin kosteuttavaa Ruusu hoitosuihketta.

Etikkapohjainen hoitosuihke sai muuten alkunsa kun kyllästyin lutraamaan etikkahuuhteen kanssa suihkussa 🙂 Hiuspohjan oikea ph-tasapaino tukee hiusten hyvinvointia ja tämä lienee yksi salaisuus myös kauniisiin ja    hyväkuntoisiin hiuksiini.

Kaikenkaikkiaan hiukseni eivät koskaan ole voineet niin hyvin kuin ne nyt voivat. Muutos parempaan tapahtui selkeästi kun lopetin keinotekoisten pesutuotteiden käytön ja annoin hiusteni ja hiuspohjani parantua luonnolliseen tilaansa.

Millaisia hiustenhoitorutiineja sinulla on?

Julkaistu Jätä kommentti

Unelmista totta – Villa Vatajan tassut

Kuva: Villavataja.fi

Gaarnan saippuapajalla ollaan päästy viimeaikoina toteuttamaan unelmia.

Villa Vatajan Johanna on ollut palasaippuoiden ystävä jo pitkään. Niitä on tarttunut hänelle mukaan erilaisia myös matkoilta. Muutama vuosi takaperin Johannalle syntyikin uniikki idea, jota hän sittemmin päätti lähteä edistämään kanssamme.

”Vuoden 2019 kevään ja kesän aikana syntyi ajatus omasta saippuasta. Ja koska meillä on aina ollut koiria, syntyi ajatus että saippua sopisi myös koiralle” Johanna kertoo.

Yhteistyössä toteutetuilla saippuoilla on hellyyttävä muoto. Suloiset tassusaippuat ovat juuri sopivan kokoisia ja helppokäyttöisiä.

Tärkeitä kriteereitä niin saippuoille kuin Villa Vatajan ja Gaarnan yhteistyöllekin, olivat luonnonmukaisuus, ekologisuus ja uusiutuvien raaka-aineiden käyttö.

Kuva: Villavataja.fi

Saippuaperhe on edelleen kasvussa ja mukaan on tulossa myös erilaisia shampoita ja hoitoaineita. Tässä muutamia making of kuvia yhteisen matkan varrelta:

Villa Vatajan hoitolapalvelut keskittyvät hemmotteleviin ja rentouttaviin hoitoihin Sastamalassa ja Tampereella. Yrittäjänä toimii kosmetologi Johanna Kastikainen. Voit tutustua Villa Vatajan tarjontaan ja tassuihin täältä >>

Julkaistu Jätä kommentti

Shampoopaloissa on eroja

Shampoopalat ovat Zero Waste maailman uusi tulokas, mutta niissäkin on eroja. Yhteistä niissä on muunmuassa muovittomuus, mutta sisällössä eroja voi olla paljonkin. Yksi iso ero ovat esimerkiksi käytetyt tensidit. Tensidit ovat pesuaineen puhdistava ainesosa. Osassa shampoopaloista, kuten saippuapohjaisissa, ne ovat luonnollisia, kun taas toisissa synteettisiä, eli keinotekoisia.

Koska palatuotteet hiusten hoidossa ovat vielä uusi asia, mahtuu markkinoille yleistyksiä, jotka voivat pitää yhden valmistajan kohdalla paikkaansa, mutta eivät kaikkien.

Keräsimme näistä muutamia useimmin vastaan tulleita väitteitä ja vastasimme niihin.

Väite: Shampoopalat voidaan jakaa tensidipohjaisiin, saippuapohjaisiin ja shampoopohjaisiin

  • Ei voida. Tässä muutamia syitä miksi ei.
  • Tensidipohjainen vs. saippuapohjainen -> myös saippua on tensidi joten tällaista jaottelua ei voida tehdä. Koska on olemassa useita erilaisia tensidejä, voisi väitteen alkuosa kuuluakin näin: -> on olemassa synteettisiä tensidejä sisältäviä shampoopaloja ja luonnollisia tensidejä sisältäviä shampoopaloja. Gaarnan shampoopalat sisältävät vain luonnollisia tensidejä.
  • Saippuapohjainen vs. shampoopohjainen -> Saippuapohjaisuus tarkoittaa saippuatensidipohjaista shampoota ja shampoopohjainen tarkoittaa shampoopalaa jossa tensidit on saatu jostain muusta.

Ps. Tiesitkö, että saippua ja sulfaatit kuuluvat samaan tensidien ryhmään? Molemmat ovat puhdistusteholtaan yhtä tehokkaita. Erona näissä on se, että saippuan tensidit ovat luonnonmukaisia ja sulfaattien synteettisiä, eli keinotekoisia.

Väite: Shampoopalat lähmäävät

  • Kaikki shampoopalat eivät lähmää. Usein hiukset vaativat kuitenkin totutteluajan kun siirrytään synteettisistä tuotteista luonnonmukaisiin hiustuotteisiin.
  • Hiusten lähmääntyminen voi joidenkin palojen ja hiustyyppien kohdalla kuitenkin pitää paikkaansa. Shampoopaloissa on eroja valmistajien mukaan. Eri valmistajat käyttävät eri raaka-aineita, valmistusmenetelmiä ja reseptejä, jolloin myös käyttökokemus eroaa. Shampoopaloja ei siis voi laittaa samaan laariin, samalla tavalla kuin shampoopullojenkin sisältö on kaikissa tuotteissa eri. Kokeilemalla löytyy varmasti kaikille se toimiva tuote. Mikäli haluat aloittaa shampoopalojen käytön, voit lukea vinkit artikkelista Käytätkö palashampoota oikein >>
  • Pääsääntöisesti palatuotteilla hiuksista tulee yhtä puhtaat kuin teollisillakin tuotteilla. Hiusten palautuminen luonnolliseen tilaan saattaa tuoda tullessaan jopa positiivisia kokemuksia, kuten monelle on käynyt.

Väite: Kaikki shampoopalat ovat yhtä ekologisia

  • Eri valmistajien shampoopalat sisältävät erilaisia ainesosia, joiden ekologisuus voi vaihdella. Yksi selkeä ero ovat esimerkiksi luonnollisten ja synteettisten tensidien käyttö.
  • Pääsääntöisesti uusituvista luonnonvaroista, kuten kasviöjyistä valmistettu ja ilman muovia pakattu, kotimainen, shampoopala on kuitenkin aina ekologisempi vaihtoehto kuin teollinen muovipulloon pakattu shampoo.

Väite: Saippuapohjaiset shampoopalat sisältävät vähemmän hoitavia öljyjä kuin esimerkiksi käsisaippuat

  • Näin saattaa joidenkin valmistajien kohdalla olla. Tällöin tuloksia on pyritty hakemaan saippuoitumisprosessia muokkaamalla ja lopputuotteen öljyjen määrää vähentämällä.
  • Tämä väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa esimerkiksi Gaarnan shampoopalojen kohdalla. Ne sisältävät hoitavia kasviöljyjä, kuten käsien ja vartalonpesuun tarkoitetut saippuatkin. Gaarnan shampoopaloissa teho on saatu aikaan erityisillä raaka-aine yhdistelmillä ja resepteillä, joissa hoitavien öljyjen teho on pystytty säilyttämään puhdistustehosta tinkimättä.