Julkaistu Jätä kommentti

Shampoopaloissa on eroja

Shampoopalat ovat Zero Waste maailman uusi tulokas, mutta niissäkin on eroja. Yhteistä niissä on muunmuassa muovittomuus, mutta sisällössä eroja voi olla paljonkin. Yksi iso ero ovat esimerkiksi käytetyt tensidit. Tensidit ovat pesuaineen puhdistava ainesosa. Osassa shampoopaloista, kuten saippuapohjaisissa, ne ovat luonnollisia, kun taas toisissa synteettisiä, eli keinotekoisia.

Koska palatuotteet hiusten hoidossa ovat vielä uusi asia, mahtuu markkinoille yleistyksiä, jotka voivat pitää yhden valmistajan kohdalla paikkaansa, mutta eivät kaikkien.

Keräsimme näistä muutamia useimmin vastaan tulleita väitteitä ja vastasimme niihin.

Väite: Shampoopalat voidaan jakaa tensidipohjaisiin, saippuapohjaisiin ja shampoopohjaisiin

  • Ei voida. Tässä muutamia syitä miksi ei.
  • Tensidipohjainen vs. saippuapohjainen -> myös saippua on tensidi joten tällaista jaottelua ei voida tehdä. Koska on olemassa useita erilaisia tensidejä, voisi väitteen alkuosa kuuluakin näin: -> on olemassa synteettisiä tensidejä sisältäviä shampoopaloja ja luonnollisia tensidejä sisältäviä shampoopaloja. Gaarnan shampoopalat sisältävät vain luonnollisia tensidejä.
  • Saippuapohjainen vs. shampoopohjainen -> Saippuapohjaisuus tarkoittaa saippuatensidipohjaista shampoota ja shampoopohjainen tarkoittaa shampoopalaa jossa tensidit on saatu jostain muusta.

Ps. Tiesitkö, että saippua ja sulfaatit kuuluvat samaan tensidien ryhmään? Molemmat ovat puhdistusteholtaan yhtä tehokkaita. Erona näissä on se, että saippuan tensidit ovat luonnonmukaisia ja sulfaattien synteettisiä, eli keinotekoisia.

Väite: Shampoopalat lähmäävät

  • Kaikki shampoopalat eivät lähmää. Usein hiukset vaativat kuitenkin totutteluajan kun siirrytään synteettisistä tuotteista luonnonmukaisiin hiustuotteisiin.
  • Hiusten lähmääntyminen voi joidenkin palojen ja hiustyyppien kohdalla kuitenkin pitää paikkaansa. Shampoopaloissa on eroja valmistajien mukaan. Eri valmistajat käyttävät eri raaka-aineita, valmistusmenetelmiä ja reseptejä, jolloin myös käyttökokemus eroaa. Shampoopaloja ei siis voi laittaa samaan laariin, samalla tavalla kuin shampoopullojenkin sisältö on kaikissa tuotteissa eri. Kokeilemalla löytyy varmasti kaikille se toimiva tuote. Mikäli haluat aloittaa shampoopalojen käytön, voit lukea vinkit artikkelista Käytätkö palashampoota oikein >>
  • Pääsääntöisesti palatuotteilla hiuksista tulee yhtä puhtaat kuin teollisillakin tuotteilla. Hiusten palautuminen luonnolliseen tilaan saattaa tuoda tullessaan jopa positiivisia kokemuksia, kuten monelle on käynyt.

Väite: Kaikki shampoopalat ovat yhtä ekologisia

  • Eri valmistajien shampoopalat sisältävät erilaisia ainesosia, joiden ekologisuus voi vaihdella. Yksi selkeä ero ovat esimerkiksi luonnollisten ja synteettisten tensidien käyttö.
  • Pääsääntöisesti uusituvista luonnonvaroista, kuten kasviöjyistä valmistettu ja ilman muovia pakattu, kotimainen, shampoopala on kuitenkin aina ekologisempi vaihtoehto kuin teollinen muovipulloon pakattu shampoo.

Väite: Saippuapohjaiset shampoopalat sisältävät vähemmän hoitavia öljyjä kuin esimerkiksi käsisaippuat

  • Näin saattaa joidenkin valmistajien kohdalla olla. Tällöin tuloksia on pyritty hakemaan saippuoitumisprosessia muokkaamalla ja lopputuotteen öljyjen määrää vähentämällä.
  • Tämä väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa esimerkiksi Gaarnan shampoopalojen kohdalla. Ne sisältävät hoitavia kasviöljyjä, kuten käsien ja vartalonpesuun tarkoitetut saippuatkin. Gaarnan shampoopaloissa teho on saatu aikaan erityisillä raaka-aine yhdistelmillä ja resepteillä, joissa hoitavien öljyjen teho on pystytty säilyttämään puhdistustehosta tinkimättä.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.