Julkaistu Jätä kommentti

Vinkit ekologiseen pyykinpesuun

Pelkästään eko-ohjelman pyörittäminen ei tee pyykinpesusta vielä ekologista.

Pyykinpesukoneiden eko-ohjelmat säästävät kyllä energiaa, mutta lisääntynyt mekaaninen hankaus voi kuluttaa vaatteita. Kylmässä vedessä pyykkäys voi myös kerryttää likaa koneeseen, ja lisätä näin töitä pesukoneen korjaajille. Eko-ohjelmilla pestäessä kone tulisikin puhdistaa tasaisin väliajoin.

Pikaohjelma voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos pyykki on vain vähän likaista. Toisaalta esimerkiksi teknisten urheiluvaatteiden jatkuva pikapesu voi kerryttää ihorasvaa tekstiiliin syöden teknisiä ominaisuuksia, kun paita ei enää siirräkään hikeä iholta kuten ennen.

Puhtaasti energiankulutuksen näkökulmasta eko-ohjelmat ovat parempia kuin lämpimällä vedellä pesu, sillä pidempikin eko-ohjelma kuluttaa pääsääntöisesti vähemmän energiaa kuin veden lämmitys. Jos asiaa tarkastelee puhtaasti pesukoneen käyttöiän kannalta, tulisi pesussa kuitenkin suosia riittäviä lämpötiloja, joissa pesuaine liukenee ja lika liikkuu eikä kerry koneeseen. Myös vaatteen käyttöiän kannalta pesu vaatteen pesuohjeen mukaisessa lämpötilassa, ekopesun mekaanisen hankauksen sijasta, voi pidentää vaatteen käyttöikää.

Vajaiden koneellisten välttäminen ja oikean pesuohjelman valinta on tärkeää. Omaan talouteen sopivankokoinen ja energiatehokas pesukone auttaa ekologisen arjen pyörittämistä.

On myös tärkeää kiinnittää huomiota käytettäviin pesuaineisiin, ne kun kulkeutuvat pesun jälkeen maastoon ja pohjavesiin. Pesuaine tulisi annostella aina ohjeen mukaan. Liiallinen pesuaineen käyttö voi lisätä huuhtelun tarvetta, kun taas liian vähäinen pesuainemäärä ei puhdista pyykkiä.

Energian kulutuksen kannalta pyykin linkoaminen mahdollisimman kuivaksi auttaa pyykkejä kuivumaan nopeammin, jos kuivaukseen käytetään kuivuria.

Pesukoneen käyttöikään vaikuttaa myös se, miten hyvin konetta puhdistetaan muuten. Lokerot, nukkasihti ja kumikaulus tulee pitää puhtaana ja huolehtia koneen riittävästä tuuletuksesta jättämällä luukku auki pesun jälkeen.

Pienetkin ekoteot ovat kuitenkin tärkeitä. On parempi tehdä edes jotain, kuin olla tekemättä mitään. Jokainen arki on erilainen ja ekotekoja voi tehdä monella tapaa. Kannattaa siis valita omaan arkeen sopivat ratkaisut, jotka eivät tunnu liian raskailta. Pienikin teko on tärkeä.

Jos et tiedä, mistä aloittaa – listasimme kolme helpointa tapaa:

  1. Pese täysiä koneellisia
  2. Valitse alhaisin lämpötila, jossa pyykki puhdistuu
  3. Käytä ekopesuaineita

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.