Gaarna - Miten kaikki sai alkunsa?
28/05/2020 tekijältä Gaarna Oy 0

Mistä kaikki alkoi?

”Ekologisuudessa on kyse meille Gaarnalaisille muustakin kuin tuotantometodeista ja raaka-aineista.”, kertoo yrityksen toiminnan perustaja ja yrittäjä Sini Kervinen.

Mistä kaikki sitten oikein sai alkunsa?

”Olen aina ollut kiinnostunut puhtaista ja aidoista vaihtoehdoista keinotekoisten ja teollisten tuotteiden tilalle.

Jo lapsena lempileikkini olivat kemisti ja kauppias. Tein loputtomiin erilaisia seoksia kylpyvedestä ja pesuaineista, lämpimässä kylvyssä istuessani. Pois suostuin tulemaan vasta, kun sekä sormen-, että varpaanpäät olivat yhtä kurttuiset kuin rusina. Kauppaleikissäni järjestin loputtomalla tarmolla kauniita nappeja, joita olin saanut ja kerännyt talteen purkkiin kuin aarteina. Myin niitä perheenjäsenille paperista revittyjä seteleitä vastaan.

Vanhempana kiinnostuin luonnon yrteistä. Tutkin erilaisia kasveja ja niiden ominaisuuksia. Keräsin niitä talteen ja kuivasin teeksi, tai värjäsin niillä villalankoja. Luin kirjallisuutta luonnonantimista ja selvitin haitallisten kemikaalien vaikutuksia.

Gaarna - Merituuli pyykinpesujauhe ja etikkahuuhde

Kuvaaja: Niina Pietilä

Ensimmäisen lapseni syntymä, lähes 10 vuotta sitten, sai minut kiinnostuneeksi myös pesuaineiden sisältämistä ainesosista. Halusin elää ja olla niin, että oma lapseni saisi vain kaikista parasta. Niin ravinnoksi kuin iholleenkin. Kiinnitin myös entistä enemmän huomiota omiin kulutustottumuksiini ja aloin kierrättämään myös ne, jotka vielä olivat jääneet.

Luonto on ollut aina lähellä sydäntäni. Vaikka tein jo paljon, tuntui ettei se vielä riitä.

Innostuin, kun ystäväni kertoi tehneensä oman pyykinpesuaineensa jo pitkään raastamalla Marseille-saippuaa ja sulattamalla sitä veden sekaan. Halusin kokeilla sitä myös. Sainkin sitä pian pullollisen kokeiluun. Pesin pyykit tällä pesuaineella ja lorautin itse tuoksuttamaani etikkahuuhdetta perään. Olin aivan myyty. Näin ihana lopputulos ja niin paljon parempi vaihtoehto luonnolle!

Halusin ehdottomasti tehdä tällaista pesuainetta myös itse! En kuitenkaan halunnut käyttää teollisesti valmistettuja, ulkomailta tuotuja saippuoita. Jos kerran tehtäisiin itse, niin tehtäisiin sitten kunnolla alusta asti. Otin asioista selvää ja aloin valmistamaan itse erilaisia saippuatuotteita. Tein niin pyykkisaippuaa, kuin shampoopalojakin. Oliiviöljypohjaiset saippuavalmisteet eivät kuitenkaan puhdistaneet riittävän hyvin  pyykkejä, kuin hiuksiakaan. En ollut tyytyväinen lopputulokseen, mutta tiesin olevani jonkin tärkeän jäljillä.

Gaarna - Luonnonmukaisesti ja rakkaudella

Kuvaaja: Niina Pietilä

Opiskelin lisää ja tein kokeita aina uudestaan ja uudestaan erilaisilla resepteillä ja eri ainesosilla. Muutamaan otteeseen jo luovutinkin, mutta kokeilin sitten kuitenkin taas, kunnes vihdoin löysin täydellisesti puhdistavat kasviöljypohjaiset reseptit niin pyykinpesuaineeseen kuin shampooseenkin.

Tunne oli uskomaton, kun oivalsin luoneeni jotain todella merkityksellistä. Tavan peseytyä turvallisesti ilman kemikaaleja ja ilman ympäristökuormitusta,” Kervinen kertoo.

Me ihmiset käytämme valtavia määriä pesuaineita kuukaudessa. Ja miksemme käyttäisi – puhtaus ja hygienia on tärkeää.

Useimmissa teollisissa pesuaineissa käytetään paljon aineita, jotka eivät ole hyväksi ympäristölle. Erinäiset teolliset yhdistelmät voivat olla huonosti hajoavia ja luonnolle pahaksi. Kaikkia ainesosia, esimerkiksi pyykinpesuaineessa, ei ole pakko ilmoittaa, minkä vuoksi kuluttajan voi olla vaikea tietää mitä pesuaine lopulta sisältää.

Tekemillämme pesuainevalinnoilla on iso merkitys. Eikä pelkästään ympäristölle vaan myös itsellemme ja läheisillemme. Kiinnittämällä huomiota siihen, millä pesee itsensä ja pyykit, voi vuosien saatossa tehdä merkittäviä ympäristötekoja. Samalla tulee poistettua omasta arjesta valtavia määriä täysin turhia kemikaaleja.

Gaarna - Luontoa kunnioittavat pesuaineet

Kuvaaja: Niina Pietilä

Gaarnan toiminta lähti siis liikkeelle omasta mielenkiinnosta ja inspiraatiosta, joka johti konkreettiseen innovaatioon. Gaarna myy tuotteita kuitenkin myös kuluttajille.

”Ajatus siitä, että mitä enemmän myös muut ihmiset käyttäisivät valmistamiani ekopesuaineita, sitä suuremman ympäristövaikutuksen saisin aikaan, inspiroi kehittämään tuotteita lisää. Siispä laajensin toiminnan yritysmuotoiseksi. Tämä ajatus inspiroi minua edelleen ihan jokaisena päivänä ja olen syvästi kiitollinen jokaisesta tilauksesta. Jokainen tilaus symboloi sitä ihmisjoukkoa, joka laillani haluaa tehdä positiivisen muutoksen. Jokainen tilaaja ja jokainen kerta, kun tuotteita käytetään, on askel kohti kemikaalittomampaa huomista.

Kiitos kuuluu myös yhteistyökumppaneille ja valmistuttajille, jotka ovat tärkeä osa yhteistä matkaa. Kiitos yhteisestä matkasta kuuluu myös ihan jokaiselle, joka välittää.

Kiitos että välität <3”

Gaarnan tarinaa ja matkaa voi seurata Instagramissa ja facebookissa @Gaarna.fi -nimellä.