24/02/2019 tekijältä Gaarna Oy 0

Saunasaippua

Suomalainen sauna tuo mieleen tervan tuoksun. Mikä olisikaan ihanampi saunasaippua kuin nokkosen ja tervan tehoyhdistelmä hoitavine ominaisuuksineen ja huumaavine tuoksuineen.

Terva saadaan ulos puusta kuumentamalla ja tervanpoltto onkin tunnettu jo tuhansia vuosia ja historioitsijoiden mukaan sen juuret juontavat jopa muinaiseen Egyptiin, jossa sillä suojattiin laivoja ja kattoja.

Terveysvaikutuksien tunnustamiseen viittaa muun muassa tämä vanha suomalainen sananlasku:

Jos terva, viina ja sauna eivät auta, niin tauti on kuolemaksi.

Noiden kolmen yllämainitun terveysvaikutukset ovat kuitenkin alusta alkaen olleet lähinnä ulkoiset. Sopivan lämpöinen sauna lisää aineenvaihduttaa ja rentouttaa lihasjumeja, alkoholilla ja tervalla on  ennen ollut merkittävämpi asema bakteereja tappavien vaikutukstensa vuoksi, ulkoisesti käytettynä.

Itse tervan terveyvaikutukset ovat vähäiset. Tuoksu on kuitenkin ihana ja perinteinen ja kohtuullisesti käytettynä siitä saa ihastuttavan lisän saunasaippuaan.

Sau­na on tärkeä osa suoma­laista elämää ja siel­lä hoi­detaan niin hen­kiset, kuin fyy­sisetkin vai­vat. Nokkosessa on puolestaan paljon rautaa ja C-vitamiinia, sekä A-, B-, E- ja K-vitamiineja.

Savi ja suola tuovat saippuaan miedon kuorivuuden ja runsaasti ihoa helliviä mineraaleja. Himalajan ruususuola sisältää jopa 85 elimistölle tarpeellista mineraalia ja aktivoitu vihreä savi runsaasti niin vitamiineja kuin mineraalejakin. Savi antaa saippualle myös astetta rouheamman koostumuksen ja yhdessä nokkosen kanssa kivan luonnollisen värin.

Nokkos-terva saunasaippuan ohje:
– 7,5dl oliiviöljyä
– 90 g lipeää
– 300 ml vettä
– 50 g himalajan ruususuolaa
– 30g kuivattua nokkosta
– 1/2 dl 100% tervasta valmistettua saunatervaa
– 1rkl elintarvikelaatuista aktivoitua vihreää savea

Lisää nokkosjauhe veteen ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes vesi on vihreää. Siivilöi nokkosen murska vedestä siivilän avulla kokonaan pois ja jätä seos jäähtymään.

Kun nokkosvesi on noin 37 asteista, isää lipeä varovasti veteen.

Huomioi järjestys tarkasti ja muista, että lipeä on syövyttävä aine. Mikäli sitä roiskuu ihollesi, käytä vaikutuksen neutraloimiseksi etikkaa. Muista siis hyvät suojavälineet. Kun lipeä alkaa reagoida veden kanssa nousee siitä ikävä höyry, jota ei parane hengittää. Saippuan valmistus ulkotiloissa, tai hyvin tuuletetussa keittiössä onkin suotavaa.

Sekoita, kunnes lipeä on liuennut ja seos on läpinäkyvä. Kuumenna öljy toisessa kattilassa n. 37 asteiseksi. Kaada oliiviöljy lipeäveteen. Jatka sekoittamista niin kauan, että seos on paksua.

Lisää terva, savi ja suola seokseen. Hämmennä vielä hetki.

Kaada saippua muotteihin ja anna jähmettyä.

Kumoa saippua muoteista kuivumaan noin 36 tunnin kuluttua. Leikkaa tarvittaessa saippuamassa sopiviin paloihin ja asettele pahvilaatikkoon. Sulje pahvilaatikko ja säilytä sitä pimeässä ja kuivassa tilassa 4-6 viikkoa.

Saippua on nyt valmista. Ei muuta kuin sauna lämpiämään ja nauttimaan <3

Ps. Tämä saippua on myös ihastuttava lahja tai tuliainen.

Voit ostaa saunasaippuaa myös valmiina Gaarnan verkkokaupasta.