24/02/2019 tekijältä Gaarna Oy 0

Nokkos-piparminttu saippuan valmistus

Itse tehty saippua on yksi ihanimpia asioita maanpäällä. Koostumus, tuoksu, hoitavuus ja käytön jälkeinen olo – puhdasta ihanuutta. Aaaah.

Kun saippuaan lisää mineraaleja ja vitamiineja sisältäviä luonnon aineita, on lopputulos ylellisyyttä. Laadukkaat, tarkkaan valitus ainesosat tekevät saippuasta suorastaan taidetta.

Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia, sekä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. vanha kansa on käyttänyt sitä monipuolisesti erinäisten vaivojen parantamiseen. Erityisesti nokkonen on saanut mainetta sen kuona-aineita poistavasta, ja munuaisten toimintaa parantavasta vaikutuksesta. Nokkosella on myös tulehduksia hillitsevä vaikutus.

Nokkonen on kotimaista superfoodia. Matalassa lämpötilassa kuivattamalla nokkonen säilyttää parhaiten ihanat ominaisuutensa. Kuivattu nokkonen ei myöskään enää polta.

Raikas eteerinen piparminttuöljy sisältää myös useita terveyshyötyjä ja yhdessä nokkosen kanssa nämä ovatkin oikea tehokaksikko. Piparminttu auttaa sekä fyysisesiseen että henkiseen hyvinvointiin. Fyysisesti se  parantaa immuunipuolustusta ja nopeuttaa paranemista. Henkisesti siitä on löytynyt apua jopa loppuunpalamiseen. Piparmintun tuoksu lisää keskittymiskykyä, kirkastaa ajatuksia ja helpottaa näin päätöksentekoa.

Himalajan ruususuola sisältää jopa 84 elimistölle tärkeää mineraalia ja se tekee muuten miedosta saippuasti hennosti kuorivan. Kaunis vaaleanpunainen väri antaa myös suloisen säväyksen saippualle.

Nokkos-piparminttusaippuan ohje:
– 7,5dl oliiviöljyä
– 90 g lipeää
– 300 ml vettä
– 50 g himalajan ruususuolaa
– 30g kuivattua nokkosta
– 5ml eteeristä piparminttuöljyä

Lisää nokkosjauhe veteen ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes vesi on vihreää. Siivilöi nokkosen murska vedestä siivilän avulla kokonaan pois ja jätä seos jäähtymään. Säilytä murska.

Kun nokkosvesi on noin 37 asteista, isää lipeä varovasti veteen.

Huomioi järjestys tarkasti ja muista, että lipeä on syövyttävä aine. Mikäli sitä roiskuu ihollesi, käytä vaikutuksen neutraloimiseksi etikkaa. Muista siis hyvät suojavälineet. Kun lipeä alkaa reagoida veden kanssa nousee siitä ikävä höyry, jota ei parane hengittää. Saippuan valmistus ulkotiloissa, tai hyvin tuuletetussa keittiössä onkin suotavaa.

Sekoita, kunnes lipeä on liuennut ja seos on läpinäkyvä. Kuumenna öljy toisessa kattilassa n. 37 asteiseksi. Kaada oliiviöljy lipeäveteen. Jatka sekoittamista niin kauan, että seos on paksua.

Lisää piparminttuöljy, suola ja nokkosen murska seokseen. Hämmennä vielä hetki.

Kaada saippua muotteihin ja anna jähmettyä.

Kumoa saippua muoteista kuivumaan noin 36 tunnin kuluttua. Leikkaa tarvittaessa saippuamassa sopiviin paloihin ja asettele pahvilaatikkoon. Sulje pahvilaatikko ja säilytä sitä pimeässä ja kuivassa tilassa 4-6 viikkoa.

Saippua on nyt valmista. Voit pestä tällä ihanuudella koko vartalon, hiukset mukaan lukien, tai käyttää sitä käsisaippuana. Voit ostaa  piparminttu-nokkos saippuaa myös valmiina Gaarnan verkkokaupasta.