Natural hair care
24/02/2019 tekijältä Gaarna Oy 0

Luonnonmukainen hiustenhoito

Kun hiukset pestään palasaippualla ja huuhteeksi käytetään etikkahuuhdetta, on tärkeää, että pesu tehdään hieman totuttua pesutapaa hartaammin. Jotta saippua ei jättäisi hiukseen tahmaista pintaa, tulee se levittää hyvin juuresta latvaan. 

Erityisesti pitkissä hiuksissa latvojen saippuointi usein unohtuu. Tällöin hiukset saattavat olla ihanan puhtoiset juuresta, jossa hius on tervettä ja tahmaiset latvasta, jossa hiuksen pinta on kuluneempi. Saippualla pesu vaatii huolellisen saippuoittamisen koko hiukseen. Vaikka vaahto itsessään ei lisää puhdistustehoa, se auttaa tunnistamaan, miloin saippuaa on hiuksissa riittävästi.

Etikkasuihke hiuksille

Hapan etikkasuihke saippuapesun jälkeen tekee hiuksista kiiltävät ja poistaa saippuan jäämät. Etikkahuuhteen käyttämättä jättäminen saattaa tehdä saippuapesusta huonon kokemuksen, ja jättää hiukseen tahmaisen tunteen. Etikkahuuhteen tulee olla tarpeeksi vahvaa, se tulee levittää huolellisesti koko hiukseen ja antaa vaikuttaa ennen huuhtelua muutama minuutti. Tarvittaessa huuhtelun voi toistaa.

Saippualla pesu ja etikalla huuhtelu on vaativampaa kun synteettisillä tensiideillä pesu, jotka ovat nimenomaan kehitetty taklaamaan saippuan puutteita. Luonnonmukainen valinta on kuitenkin tämän pienen lisävaivan arvoista, eikä sen vaativampaa, kuin että pesu tehdään hieman synteettistä pesua huolellisemmin. Raikas ja luonnollinen tunne palkitsee kyllä käyttäjänsä.

Teollisissa pesuaineissa käytetyt synteettiset tensidit poistavat lian ja rasvan hiuksesta tehokkaasti ja ovat usein myös hellävaraisia. Ympäristön kannalta luonnonmukaisesti valmistettu saippua on kuitenkin parempi vaihtoehto, sillä synteettiset tensidit ovat huonommin biohajoavia kuin saippuat.

Hiuksen rakenne

Hius koostuu pääosin keratiinista, eli sarveisaineista, jotka ovat ryhmä kuitumaisia, säikeisiä ja veteen liukenemattomia proteiineja.  Hiuksen rakenne jakautuu kolmeen osaan, pintakerrokseen, kuitukerrokseen ja ytimeen. Hiusten kotihoidolla voimme vaikuttaa pinta- ja kuitekerrokseen.

Pintakerroksen päällä on ohut rasvakerros, joka suojaa hiusta. Hyväkuntoinen pintakerros suojaa kuitukerrosta, säätelee hiuskuidun vesipitoisuutta ja antaa hiukselle kiillon ja tuntuman. Käsittelyt, mukaan lukien pesu, kuluttavat pintakerrosta, tehden hiuksesta vesihakuisemman ja negatiivisesti varautuneen.

Saippua on emäksistä ja kun sitä käytetään hiuksen pesuun, hius turpoaa, huokoisuus lisäntyy ja pintakerroksen suomut avautuvat. Hellävaraisempi saippuasta tehty shampoo, jonka pH on lähellä ihon omaa, eli välillä 3,5-5,5 ei tee hiukseen vastaavaa muutosta.

Hapan, pH välillä 1-4,5, puolestaan tiivistää ja kovettaa hiusta. Se saa pintakerroksen solut asettumaan tiiviisti toisiaan vasten vähentäen huokoisuutta ja lisäten kiiltoa. Etikkahuuhde toimii juuri näin, poistaen samalla saippuajäämät. Liian hapan tai emäs liuottaa hiuksen kokonaan.

Yrtit hiusten hoidossa

Yrttihoidot ja hieronta lisäävät hiusten hyvinvointia. Hiuspohjan hoitoakaan ei saa unohtaa, sillä päänahan verenkierto vaikuttaa hiusjuurien vahvuuteen, joka vaikuttaa puolestaan hiusten kuntoon.

Luonnon yrttejä voidaan käyttää monipuolisesti tehostamaan hiusten hyvinvointia. Yrttejä vaihtelemalla saadaan aikaan erilaisia vaikutuksia.

Alla on listattuna kolme yrtti-vinkkiä hiusten ongelmien täsmähoitoon:

  • Koivu ja laventeli ehkäisevät & hidastavat hiustenlähtöä
  • Nokkonen ja puna-apila toimivat hilsettä vastaan ja ravitsevat hiuspohjaa
  • Minttu ja sitruunamelissa ovat ihanteellisia rasvoittuville hiuksille

Gaarnan verkkokaupasta löydät ihastuttavat, täysin luontaisista raaka-aineista valmistetut tehokkaat ja hoitavat pesuaineet niin iholle, hiuksille, kuin pyykeillekin.