24/02/2019 tekijältä Gaarna Oy 0

pH-tasapaino kauneuden hoidossa

Terve iho on luonnollisesti hieman hapan ja sen pinnan pH-arvo on noin 4,5-5. Ihon pinta toimii luonnollisena suojakerroksena bakteereille ja viruksille. Väärä pH-arvo voi aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia, kuten finnejä ja epäpuhtauksia.

Yleistäen kosmetiikan PH-arvon tulisi olla lievästi happaman ja neutraalin väliltä, noin 4,5-7. PH asteikolla 7 on neutraali ja kaikki sen yli emäksistä ja alle hapanta. 

Veden pH-arvo on 7 ja myös itse tehdyn saippuan pH-arvo on selvästi emäksinen. Koska vesi ja saippua nostavat ihon pH-arvoa, voi se tuntua hieman kuivalta heti pesun jälkeen.

pH-tasapainon ylläpitäminen on myös terveiden hiusten lähtökohta ja vaikuttaa hiuksen rakenteeseen. Hiuksille hyvää tekevien tuotteiden pH-arvo liikkuu 3,5 ja 5,5 välillä. Lievästi happamat tuotteet sulkevat ja tiivistävät hiuksen pintakerroksen. Tämä tekee hiuksista kiiltävät, sillä valo heijastuu tällaiselta pinnalta paremmin. 

Yli 7 pH-arvon ylittävät tuotteet rikkovat hiuksen pintaa, päästäen veden imeytymään hiukseen nopeammin. Saatat huomata tämän ilmiön, jos peset hiuksesi pelkällä itsetehdyllä palasaippualla, etkä käytä lopuksi pH tasapainottavaa huuhdetta. Voi olla että illalla pestyt hiukset ovat kosteat vielä aamullakin. Emäksisiä aineita käytetäänkin usein hiuksen käsittelyissä, jossa halutaan vaikuttaa tai päästä käsiksi hiuksen rakenteeseen. 

Perinteinen ”no-poo” sooda-etikka pesu perustuu samaan ilmiöön. Hiusten pesuun käytettävä sooda on emäksistä (pH 8,3) ja hiusten huuhteluun käytettävä etikka puolestaan hapanta (pH 2,5 -3).

Liian emäksinen pesuneste pesee ihoa suojaavan kerroksen pois liian tehokkaasti, jättäen ”nitisevän” tunteen. Pesutuotteiden pH:ta voidaan luonnollisesti alentaa esimerkiksi sitruunahapon tai maitohapon avulla. 

Liian emäksiset ihonhoitotuotteet saattavat aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista, minkä vuoksi oikea pH-arvo on tärkeä erityisesti ikääntyvän ihon hoidossa. Puhdistus hellävaraisella, ihon luonnollista pH-arvoa tukevalla pesunesteellä auttaa ihon omia suojamekanismeja palautumaan nopeammin.

Kokeile Ruusu & Jasmiini shampoopalaa ja etikkapohjaista hoitosuihketta saadaksesi terveet ja luonnolliset hiukset.